25 Aprilie 2021. Un an de la momentul în care CSM Oradea a cucerit prima medalie europeană la baschet. În urmă cu un an calendaristic, roș-albaștrii au învins BC Parma Perm, din Rusia, scor 85-76, în meciul pentru locul 3 al FIBA Europe Cup.
Confruntarea s-a desfășurat la Menora Mivtachim Arena din Tel-Aviv – cea mai cunoscută și veche arenă de baschet de mare capacitate activă în Europa în care CSM-ul a avut oportunitatea să joace.
A fost un meci controlat de orădeni. Aceștia s-au desprins la un maxim de 20 puncte pe parcursul primei reprize, însă reprezentanta Rusiei a reacționat și s-a apropiat amenințător pe tabela de marcaj. Efortul colectiv și câteva sclipiri individuale au reușit să mențină CSM CSU Oradea în avantaj până la finalul jocului, acolo unde a așteptat-o medalia de bronz.
Aaron Broussard a totalizat 21 puncte, 5 recuperări, iar Giordan Watson a adăugat 20 puncte, 3 intercepții pentru CSM CSU Oradea. Alte contribuții consistente au avut Garlon Green și Dragan Zekovic, ambii cu câte 13 puncte marcate. De cealaltă parte, Eigirdas Zukauskas a totalizat 24 puncte, 7 recuperări.
Lotul CSM CSU Oradea la Final Four-ul de la Tel-Aviv i-a cuprins pe: Stephen Holt, Aaron Broussard, Giordan Watson, Arturas Valeika, Garlon Green, Bobe Nicolescu, Cătălin Baciu, Dragan Zekovic, Nikola Markovic, Tudor Fometescu, Edward Petrescu, Enzo Vescan și Ramone Moore. Staff-ul tehnic a fost alcătuit din Cristian Achim, Milan Mitrovic, Radovan Markovic și Marius Marinău, iar cel medical i-a cuprins pe Cristian Dan și Alin Iova.
Parcursul european din sezonul 2020/21 a fost afectat de pandemia COVID-19. Prima fază a competiției s-a desfășurat sub forma unui turneu la Istanbul, acolo unde CSM CSU Oradea a învins pe Besiktas din localitate, dar a pierdut cu Balkan Botevgrad și BC CSU Sibiu. Cu toate acestea, roș-albaștrii s-au calificat de pe locul al 3-lea. Faza a 2-a s-a desfășurat la Arena Antonio Alexe din Oradea sub forma unui turneu, ce a cuprins optimile și sferturile de finală. Aici, CSM-ul a trecut de BC Dnipro și UnaHotels Reggio Emilia, calificându-se în Final Four-ul de la Tel-Aviv. Orădenii au cedat în semifinala cu BM Slam Stal Ostrow, după care i-au învins pe cei de la Parma Perm pentru a-și trece în cont primele medalii europene din istoria secției de baschet.
CTS a stat de vorbă cu Milan Mitrovic, antrenorul secund de atunci.
– Ce mai faci? Ce părere ai despre noua echipă?
– Sunt bine. A început playoff-ul, suntem sus, deci încă o victorie și suntem în semifinale. Cred că această echipă are calitate pentru a câștiga campionatul.
– Astăzi se împlinește un an de la câștigarea medaliei de bronz, cum te simți când te gândești la acel moment? Spune-mi un moment amuzant din acea zi.
– Întregul drum până la locul 3 a fost ca o carte bună. Echipa pe care am eliminat-o și cum am jucat am meritat să fim în Final Four. Când a fost cel mai important moment, am fost extraordinari. Și când am câștigat-o, nu știam cât de important este, dar acum, după un an, pot spune că am făcut o treabă uimitoare. Am o poveste amuzantă, dar nu este pentru public (n.r. râde).
– Cum a influențat COVID-ul perioada aceea? Cum ați reușit să treceți peste momentele acelea dificile când nu vă puteați antrena prea bine?
– A fost o perioadă grea pentru că ești în situația în care trebuie să te pregătești în conditii neobișnuite. Marius ne-a ajutat foarte mult să ne adaptăm, ne-a ghidat perfect și din punctul de vedere al baschetului am învățat cum să funcționăm cu noile „reguli”, iar jucătorii erau pe aceeași lungime de undă și am funcționat ca o mare familie. Îmi amintesc că am postat asta pe Facebook: 41 de zile (21.03-30.04.2021).
27 dintre ei în hoteluri.
7 hub-uri/bule (2 europene, 5 naționale): două în Oradea, câte unul în Pitești, Târgu Jiu, Timișoara, Tel-Aviv, București.
14 meciuri jucate.
12 victorii, 2 înfrângeri.
1 grup.
podium european.
– Cum ai trăit acel meci, mai ales ultimele minute?
– Când ești de atâtea ori în situația de a câștiga ceva, devine normal, ești concentrat doar pe câștig și asta este tot.
– Ai și câștigat trofee, dar ai și pierdut cu CSM Oradea, care a fost cel mai frumos moment trăit cu echipa, dar și cel mai dezamăgitor, ca să zic așa?
– Cel mai frumos moment pentru mine a fost câștigarea celui de-al doilea campionat la București. Acel grup de băieți avea inima mai mare decât un munte. Și cel mai dezamăgitor lucru este fiecare finală de Cupă pierdută.
– Ce ai luat cu tine de la Oradea?
– Amintiri, au fost 7 ani în care am trăit acolo, în oraș, și o piatră din fața Arenei Antonio Alexe.
– Cum vezi sezonul CSM-ului de acum? Le-ai urmărit meciurile?
– Sezonul acesta a avut suișuri și coborâșuri, ceea ce este normal având în vedere schimbările pe care le-a suferit echipa și nu este niciodată ușor să construiești o echipă pierzând 3 jucători care au fost o mare parte a culturii de campionat a clubului (Valeika, Watson, Zekovic). Am urmărit 3 meciuri în FIBA Europa.
– Cu ce probleme te-ai confruntat ca antrenor la Oradea?
– Chiar nu au existat.
– Știu că ai trecut prin momente grele în campionatul României, cum ai reușit tu și Achim să depășiți situația? Crezi că te vei mai întoarce într-o zi?
– Cred că este o parte normală a fiecărui sezon. Primul meu an la Oradea am fost în primul tur de cupă și playoff. Am învățat să lucrez cu antrenorul, el sa adaptat și la mine și am început să construim o cultură câștigătoare. Când ai o mulțime de jocuri, este întotdeauna greu să fii motivat, dar dacă pui presiune pe tine și pe jucători doar pentru a te respecta, din cauza muncii grele pe care o faci și a faptului că acea echipă este pregătită pentru a câștiga totul într-un moment, devine natural și pur și simplu devii rechin care mănâncă totul. Plus că Rade, fiind foarte competitiv din fire, s-a amestecat perfect
– Un mesaj pentru echipă și fani acum când începe play-off-ul.
– Sper ca echipa să țină focul aprins și suporterii să fie mulțumiți, să rămână acolo pentru echipă și să pună gaz pe foc în timpul meciurilor, să-și ajute favoriții.