CSA Steaua joacă un nou sezon în Liga 2 fără să aibă drept de promovare în primul eșalon. Roș-albaștrii au debutat în noul sezon într-un meci disputat marți cu Metaloglobus, scor 1-1.
Pe contul de Facebook „Glasul Armatei”, o pagină a suporterilor care este urmărită de puțin peste 1.500 de persoane, oamenii sunt îndemnați să facă plângere la CNA împotriva lui Bogdan Cosmescu, cel care a comentat partida dintre CSA Steaua și Metaloglobus la posturile de televiziune Orange Sport și Prima Sport.
Ce acuză suporterii CSA Steaua
Fanii echipei Armatei acuză faptul că Bogdan Cosmescu a evitat intenționat să pronunțe numele „Steaua București” pe parcursul meciului și că i-a spus echipei din Ghencea „CSA”, „Clubul Sportiv al Armatei” sau „clubul ministerului”.
Comunicatul paginii de Facebook „Glasul Armatei”
„Glasul Armatei le recomandă tuturor suporterilor clubului Steaua București să trimită reclamaţii la CNA – Consiliul Național al Audiovizualului pentru comentariul mizerabil de la posturile Orange Sport si Prima Sport.
Vă recomandăm să trimiteti următorul text, de două ori, o dată pentru fiecare televiziune (au transmis acelasi feed):Bogdan Cosmescu, comentatorul posturilor de televiziune Orange Sport 1 si Prima Sport 1, a sfidat toate regulile deontologice ale jurnalismului si a indus în eroare, în mod intentionat, publicul partidei Steaua Bucuresti – Metaloglobus din prima etapă a Ligii a 2-a.
Pe parcursul celor 95 de minute ale partidei, Bogdan Cosmescu nu a pronuntat nici măcar o secundă numele corect al echipei STEAUA BUCUREŞTI.
Într-un dispret total fată de public si fată de suporterii care au urmarit partida la cele doua posturi TV, comentatorul Bogdan Cosmescu a evitat cu o vădită rea intentie să pronunte numele corect al echipei STEAUA si a înlocuit acest nume cu următoarele cuvinte:
CSA (a se citi fonetic “Ce Se A”), „echipa gazdă”, “Clubul Sportiv al Armatei”, “clubul ministerului”, etc.
Vă reamintesc că dreptul la informatie este garantat de art. 31 din Constitutia României care prevede că:
(4) Mijloacele de informare în masă, publice şi private, sunt obligate să asigure informarea corectă a opiniei publice.De asemenea, Legea audiovizualului prevede că:
Art. 3 (alin 2) – „Toţi radiodifuzorii au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.Numele corect si oficial al echipei este CSA STEAUA Bucureşti. Literele CSA reprezinta doar forma de organizare: Clubul Sportiv al Armatei.
De altfel, absolut toate cluburile sportive din România au în denumire forma de organizare: Fotbal Club (FC), Clubul Sportiv (CS), Asociatia Sportiva (AS), Clubul Sportiv Studenţesc / Municipal / Orăşenesc / Comunal (CSS, CSM, CSO, CSC).
În registrul sportiv al cluburilor, organizat de Ministerul Sportului, sunt înscrise absolut toate cluburile sportive din România. Stimaţi membri ai CNA, vă garantăm că nu veţi găsi nicăieri în acel registru un club cu numele CSA sau Ce Se A.
Potrivit legii si potrivit Regulamentului de organizare si functionare adoptat prin ordinul ministrului Apărării si publicat în Monitorul Oficial al României, clubul sportiv din subordinea MApN poartă denumire oficială de STEAUA BUCUREŞTI încă din anul 1962.
Consider că jurnalistul Bogdan Cosmescu a ales să sfideze în mod intentionat realitatea si adevărul, evitând cu o ură viscerală să pronunte numele oficial al clubului STEAUA BUCUREŞTI. De altfel, în sezonul trecut, acelasi domn Cosmescu a inventat efectiv un nume nou pentru clubul STEAUA BUCURESTI, preferând să spună CSAS (a se citi Ce Se A Se) în loc de STEAUA BUCURESTI.
Este o sfidare fără margini si o bătaie de joc imensă la adresa oamenilor care iubesc clubul STEAUA si la adresa oricăror norme predate în Facultatile de Jurnalism.
Stimati membri ai CNA, va rugam să vă imaginati scenariul ipotetic în care toti jurnalistii sportivi ar alege să prezinte numele echipelor sportive în modul mincinos în care o face dl. Cosmescu. În acest caz, am avea doar partide între:
Asociatia Sportiva vs. Fotbal Club
Clubul Sportiv vs. Sport Club
Clubul Sportiv Municipal vs. CSM
CS vs FCPresa sportivă si televiziunile sportive din România au renuntat la orice urmă de impartialitate si echidistantă, sfidând flagrant si încălcând în mod grosolan deciziile definitive ale Justitiei, potrivit cărora societatea SC FC FCSB SA, înfiintată în anul 2003, a folosit în mod ilegal identitatea, numele si marca clubului STEAUA BUCURESTI, înfiintat de Armata Română în 1947.
În goana după audientă, jurnalistii sportivi încalcă orice normă deontologică si prezintă în mod intentionat o realitate contrafăcută, un fake-news evident si o minciună grosolană, încercând să ascundă numele oficial al clubului STEAUA BUCURESTI, în conditiile în care atribuie în mod ilegal această identitate clubului FC FCSB.
Înselătoria este una flagrantă. Minciuna si fake-news-ul sfidează total realitatea. Zi de zi, televiziunile de sport vând publicului o minciună si numesc clubul FC FCSB cu numele „Steaua”, în ciuda deciziilor definitive si irevocabile ale Justitiei, prin care s-a stabilit că FC FCSB nu a fost si nu este STEAUA BUCURESTI.
SC FC FCSB SA este o societate înfiintată în anul 2003 care a folosit ilegal marca Steaua, o marcă natională notorie, aflată în patrimoniul Armatei si al Statului Român, lucur recunoscut public chiar de patronul clubului FC FCSB.Societatea FC FCSB activează în Liga 1 de fotbal organizata de LPF, în vreme ce clubul STEAUA Bucuresti activează în Liga a 2-a FRF. Numele oficiale ale acestor cluburi sunt:
CSA STEAUA BUCURESTI si Fotbal Club FCSB. Acestea sunt numele înscrise oficial în certificatele de identitate sportivă ale celor două cluburi, în registrul sportiv de la Ministerul Sportului si în competitiile organizate de FRF si LPF.
Vă prezint deciziile definitive ale Justitiei în cazul STEAUA BUCURESTI:
ÎCCJ – MARCA STEAUA – Decizie definitivă anul 2014
“Prin adresa nr. 54 din 15.01.2004, SC FC FCSB SA i-a solicitat reclamantului CSA Steaua consimţământul la înregistrarea mărcii (…) constând din denumirea Steaua Bucureşti cu element figurativ, culori revendicate roşu, galben, albastru, alb.”„Prin adresa nr. 1024 din 19.04.2004 reclamantul CSA Steaua şi-a exprimat refuzul la înregistrarea mărcii în cauză pe numele pârâtei FC FCSB. (…) În ciuda acestui refuz, marca supusă procedurii anulării pentru rea credinţă a fost înregistrată (…) pe numele SC FC FCSB SA.”
„Pârâta FC FCSB cunoştea că nu are niciun drept asupra acestei mărci, cât şi gradul de cunoaştere a acesteia în rândul publicului larg, dobândit, în special, datorită performanţelor echipei de fotbal, si anume câştigarea Cupei Campionilor Europeni în anul 1986 si a Super Cupei Europei în anul 1987.”
“Dat fiind faptul că marca reclamantului (CSA Steaua) era notorie, acest mod de a proceda reprezintă un indiciu în sensul că obiectivul titularului mărcii a cărei anulare se cere (FC FCSB) a fost acela de a beneficia în mod nejustificat de acest renume”.
„Reclamanta CSA Steaua București nu a transferat și nu a renunțat niciodată în favoarea Asociației non-profit AFC Steaua la numele utilizat sau la semnul ce face obiectul mărcii 026915 Steaua București înregistrată încă din anul 1996.”
“Nu există probe în dosar din care să rezulte acest lucru, pentru a se putea ajunge la concluzia că acordul Asociației non-profit ar fi fost suficient (n. – pentru FC FCSB) și că nu ar mai fi fost nevoie de consimțământul CSA Steaua București. Nu există argumente valide și probe care să susțină lipsa de necesitate a acordului CSA Steaua București.”
„Doar în cazul în care patrimoniul titularului mărcii este transmis în totalitatea sa, această transmitere are ca efect și transferul drepturilor cu privire la marcă. Or, prin Protocolul încheiat, în 1999, Asociația non-profit a primit, în esență, dreptul de a folosi gratuit anumite spații, au fost detașați la aceasta angajații fostei secții de fotbal profesionist (…) nefiind vorba despre transferul patrimoniului reclamantului CSA Steaua la Asociația non-profit”
În decembrie 2016, Curtea de Apel Bucureşti a retinut că FC FCSB se foloseste în mod ilegal si fraudulos de palmaresul Clubului Sportiv al Armatei Steaua Bucureşti, cu scopul de a induce în eroare suporterii români:
“Interzice paratei SC FC FCSB SA sa foloseasca fara consimtamantul reclamantei CSA STEAUA BUCURESTI semnele „Steaua”, „Steaua Bucuresti” sau a unor semne similar în activitatea comercială, inclusiv în cuprinsul denumirii comerciale şi în special în competiţiile sportive, pe documente, pe bilete de acces, pentru publicitate sub orice formă, în înscrierile în asociaţiile şi federaţiile sportive.”“Părțile desfășoară servicii în parte identice şi similare în sfera activităţii, pârâta (FC FCSB) revendicându-şi în materialele de promovare şi pe site-ul propriu palmaresul reclamantului (CSA STEAUA) şi pretinde faţă de public a fi continuator al acestuia, utilizează pentru a da identitate şi distinctivitate echipei sportive culorile specifice mărcilor reclamantului (CSA STEAUA), riscul de confuzie pentru consumator fiind astfel demonstrat.”
Reacția lui Bogdan Cosmescu
„CSA e CSA. Nu e așa? Așa mi-a venit să spun. Nu sunt obligat să spun Steaua București. Poate acum se vor trezi și cei de la CFR că o să ceară să li se spună CFR Cluj, nu doar CFR. Dacă mi se spune de către CNA sau de către judecători că e obligatoriu să pronunț Steaua București, o să mă conformez. E dreptul fanilor să facă plângere. CNA va hotărî dacă au sau nu dreptate. Probabil că din frustrare fac asta și urmăresc ce spune toată lumea”, a spus Cosmescu la GSP.